loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

*/ ?>

Goede voornemens

Het begin van het nieuwe jaar: de goede voornemens zijn weer gemaakt. Met stip op 1: gezonder leven. De sportscholen draaien topwinst, ook de winkels spelen er op in:

Slim!

Uit onderzoek blijkt, dat bijna twee-derde van de Nederlanders goede voornemens heeft aan het begin van het nieuwe jaar, en dat maar 1/3 het volhoudt. Ouderen scoren een stukje beter dan jongeren: minder ouderen maken goede voornemens en meer daarvan houden het ook vol. Toch wat geleerd in de loop der jaren.

Nu hoor ik kennelijk bij de ouderen, want ik was ook wijzer geworden: ik maak geen goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Ik maak soms wel voornemens, maar op het moment dat dat bij me opkomt en belangrijk voor me is. Dat werkt goed en het bevalt me prima: zo ben ik van het roken afgekomen, dagelijks gaan mediteren, mijn zoontje – meestal – op de fiets naar school gaan brengen. Dus die houd ik erin!

Nu wil het toeval – ironisch genoeg –  dat er aan het begin van dit nieuwe jaar een goed voornemen bij mij opkwam, dat ook belangrijk voor mij is: regelmatig wat schrijven. Over mijn vak, over wat ik meemaak, over wat me invalt of opvalt of wat ik ineens snap aan hoe het bij mensen – soms mezelf, soms klanten – werkt….

Bij deze dus!

 

En wat belangrijk is bij goede voornemens:

  • Maak het concreet, tastbaar, realistisch
  • Maak het niet te groot
  • Het geeft niets als het soms niet lukt, als je maar doorgaat en niet meteen opgeeft of jezelf met schuldgevoelens overlaadt.

Dus: ik ga de komende maand eens per week of 2 weken een stukje schrijven, over wat me te binnen schiet of opvalt. Ik wil het graag het hele jaar doen, maar laten we beginnen met januari. De stukjes verschijnen op mijn website, heel zichtbaar! En ik heb bij deze een kwart tot de helft van mijn voornemen al gehaald. Zo is het leuk voornemens maken!

Tot de volgende keer!