loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

RET-training

R.E.T. staat voor Rationele Effectiviteits Training of Rationeel-Emotieve Therapie. Het is een methode om gedrag of emoties waar je last van hebt, om te buigen naar meer effectief gedrag of je gelukkiger voelen.

Niet door navelstaarderij, geen gewroet in het verleden, maar door anders tegen een lastige situatie aan te gaan kijken, waardoor je kunt leren om je anders te gaan gedragen en voelen in die – voor jou lastige – situatie.

Vaak liggen hardnekkige opvattingen ten grondslag aan onhandig gedrag. Je bent bv. zó perfectionistisch, dat je niet aan een taak durft te beginnen en er dus juist niets van bakt. Dan schiet jouw streven om dingen goed te doen zijn doel voorbij: je doet het namelijk helemaal niet meer. Daar schiet je niets mee op.

Een andere bekende hardnekkige gedachte, is dat je graag door iedereen aardig gevonden wilt worden. Waardoor je geen ‘nee’ durft te verkopen, omdat je bang bent dat ze je anders niet meer zullen mogen. Maar daar breng je jezelf natuurlijk wel mee in de problemen, want zo krijg jij je werk niet meer af.

Met de RET sporen we eerst die hardnekkige gedachten op, die jou belemmeren in je functioneren of in je gelukkig zijn. Die gaan we langzaam losweken, zodat je anders tegen situaties aan gaat kijken. Vervolgens oefenen we dan, om met die nieuwe gedachte ook ander gedrag te gaan vertonen. ‘Nee’ te leren zeggen bijvoorbeeld, of met samengeknepen billen wél die presentatie te gaan houden.

RET kan zowel in trainingsvorm als in individuele coaching gebruikt worden en is uitermate geschikt om in het hier-en-nu dingen te veranderen. Soms is het aanvullend wél nodig om ook naar de oorzaak van dat gedrag te kijken.