loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Omgaan met een Pest-Verleden

Een op de drie mensen is in zijn jeugd gepest, 8 % wekelijks. Dat is een gigantisch aantal! Een deel daarvan heeft er jaren later, als ze al lang aan het werk zijn, nog steeds last van.

In mijn coachingspraktijk kom ik opvallend veel klanten tegen met een Pest-Verleden. Ze komen om een probleem op hun werk aan te pakken: ze zijn te onzichtbaar of voelen zich onzeker, ze durven niet om hulp te vragen of maken zich te druk over wat anderen van ze denken. En gaandeweg het coachingstraject blijkt er een Pest-Verleden aan ten grondslag te liggen. Grote, volwassen mensen die nog steeds gepest worden door de pestkoppen uit het verleden.

Dat gaat mij aan mijn hart. Daarom heb ik besloten een training te ontwerpen die afrekent met dat Pest-Verleden. Om er voor eens en voor altijd van los te komen.

In de training leer je:

  • Accepteren dat je gepest bent
  • Dat het nooit jouw schuld is geweest en dat je hebt gedaan wat je kon om het te doen stoppen
  • Dat je nu je volwassen bent keuzevrijheid hebt, die je als kind niet had
  • Het verleden achter je te laten
  • In het hier-en-nu effectief met lastige situaties om te gaan.

Het gaat om twee bewegingen: verwerken van de – vaak traumatische – ervaringen uit het verleden. En effectief leren reageren in het hier-en-nu. Zodat je écht los komt van het verleden.

Het is een vijfdaagse training, met tussen de trainingen door ook een tweetal individuele coachingssessies. We werken in een kleine groep van 5 tot maximaal 10 mensen. Je kunt je voorstellen dat het een bijzonder intensieve training is. We bespreken theorie, maar zullen vooral veel ervaren, dingen delen, emoties uiten, oefenen, reflecteren. En punten zetten: dat was toen. Punt. En nu leef ik hier! Je kunt het verleden niet terugdraaien. Je kunt het wel onder ogen zien, de pijn erkennen en wat je ervan geleerd hebt benutten. Zodat je een goed functionerend, vrij en gelukkig mens wordt.

Als er geen training gepland staat of als het je voorkeur heeft, is individuele coaching ook altijd een mogelijkheid.