loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is een methode, om in korte tijd traumatische ervaringen uit het verleden een plek te geven, zonder therapeutisch ingrijpen.

Het is een enigszins bizarre, maar bewezen effectieve methodiek. Door terug te denken aan een traumatische ervaring, terwijl ondertussen de hersenen geprikkeld worden – door hetzij piepjes op een koptelefoon hetzij een heen en weer bewegende hand –  worden er in de hersenen nieuwe verbindingen gemaakt en verdwijnen de heftige emoties die gepaard gaan met de herinneringen.

Het is een effectieve, tamelijk pijnloze en zeer helende methode. Na een EMDR-sessie gaan mensen kilo’s lichter naar huis. Moe maar voldaan is van toepassing. Daarna is er iets veranderd – iets wezenlijks veranderd – zonder dat je goed uit kunt leggen wat.

Bijvoorbeeld eerst was jouw traumatische ervaring een bevroren, zwaarbeladen beeld in je herinnering, waarbij alles stokte. Na de EMDR is het een van de beelden in de film van je leven geworden. Kortom, de gebeurtenis is van zijn lading ontdaan.

Het is telkens opnieuw prachtig om te zien dat mensen – zonder helemaal weer in de pijnlijke gebeurtenis te hoeven duiken – het trauma tot rust brengen.

Een gemiddeld EMDR-traject is 5 x 2 uur. EMDR is altijd individueel.

 

NB. Congruens werkt met de dagdagelijkse trauma’s. Bij te ‘zware’ trauma’s – bv. oorlogstrauma’s, langdurige trauma’s, ernstige geweldsdelicten – verwijzen we door naar in EMDR gespecialiseerde psychologen.