loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Outplacement

Outplacement is een zeer uitgebreid loopbaanadviestraject voor mensen die hun huidige baan – al dan niet gedwongen – gaan verliezen. Het doel is het verwerven van een nieuwe bron van inkomsten: een baan, het starten van een eigen bedrijf of het verwerven van een regeling.

Bij outplacement word je begeleid in het volledige traject van het verlies van je baan tot het inwerken in je nieuwe baan c.q. het opstarten van je eigen bedrijf. Een outplacementtraject beslaat gemiddeld een half jaar tot een jaar. In deze tijd heb je in het begin elke 2 weken een coachingsbijeenkomst; langzaam verschuift de schaal van begeleiding naar zelfwerkzaamheid. Gedurende het gehele traject moet je rekenen op een inspanning van tenminste 20 uur per week.

Het traject begint met het verwerken van het verlies van je baan, zodat je fris en zonder wrok toekomstige werkgevers tegemoet kunt treden.

De volgende stap is om in beeld te gaan krijgen wat je met je toekomst wilt. Hiertoe zul je op onderzoek moeten gaan bij en met jezelf: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?
Je gaat op een rij zetten wat je unieke kenmerken zijn, welke kwaliteiten en vaardigheden je bezit, wat jouw succesverhalen zijn, welke wensen je ten aanzien van werk hebt en welke waarden daarin voor jou van belang zijn. Dit alles leidt tot je persoonsprofiel en je professionele doelstelling.

Met dit profiel en je doelstelling kun je je vervolgens gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Je gaat uitzoeken hoe de markt in elkaar zit en leert de verschillende manieren van benadering: netwerken, open sollicitatiebrieven, social media, schrijven op een advertentie. Eventueel ook het starten van een eigen bedrijf. We helpen je een goede brief en CV te schrijven en je linked-inprofiel op te stellen. En je gaat de marktbenadering ook toepassen in de praktijk. Het doel is immers om tot die nieuwe gewenste professionele doelstelling te komen!

Als je je zo op de markt begeeft, zal dit leiden tot het voeren van sollicitatiegesprekken, het afwegen van aanbiedingen en het onderhandelen over de gewenste zaken. Ook hierin word je begeleid. Je krijgt uitleg over de “do’s” en “don’ts” en we gaan (stukken van) het sollicitatiegesprek en onderhandelingen oefenen, eventueel met behulp van video-opnamen.

Als je tot overeenstemming bent gekomen en in je nieuwe baan begint, biedt Congruens je nog 3 coachingsgesprekken aan. Eventuele lastige situaties tijdens de inwerkperiode kun je zo nog bespreken en oefenen. We willen graag dat je goed terechtkomt en blijven je dus begeleiden totdat je je op je nieuwe plek prettig hebt geïnstalleerd.

Bovenstaand zijn de chronologische fasen van een outplacementtraject. Het kan in jouw geval anders lopen: wie weet krijg je al een aanbieding op het moment dat je nog aan het bedenken bent wat je wilt. Uiteraard spelen we daar soepel op in en maken we dan als de wiedeweerga een afspraak om je voor te bereiden op dat gesprek.

Alles is en blijft maatwerk.

Instrumenten
  • carrière-waarden
  • unieke kwaliteiten
  • MBTI (persoonlijkheids vragenlijst)
  • biografisch materiaal
  • RET (Rationele Effectiviteits- Training)
  • STAR/SOAR (vraagmethode in selectie gesprekken)
  • marktverkenning
  • brief- en C.V.-analyse
  • oefening van sollicitatiegesprek en onderhandelingen