loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Coaching ‘on the job’

Je zit in een functie die bij je past en waar je verder in wilt. En toch loopt het niet zoals je zou willen. Misschien kom je nog niet helemaal uit de verf. Of je vermijdt bepaalde situaties, die wel bij je functie horen. Of er ontstaan conflicten die je op wilt lossen, maar je weet niet hoe. Kortom, het draait nog niet zoals het zou moeten en je wilt daar verandering in aanbrengen.

Het kan ook zijn dat je goed functioneert in je huidige functie, maar extra vaardigheden nodig hebt om toe te groeien naar je volgende functie.

In die situaties is “coaching on the job” de aangewezen weg. Een coach van Congruens analyseert samen met jou de probleemstelling, wat jij anders wilt hebben en waarom dat niet ‘spontaan’ lukt. De “hickup” kan zitten in jouw gedrag, je gedachten, gevoelens – bijvoorbeeld faalangst – of het gemis aan bepaalde vaardigheden. En natuurlijk ook in een combinatie hiervan.

Aan de hand van deze ‘functionele analyse’ maken we een ontwikkelplan om te komen tot jouw doel. Gedurende een aantal maanden volgen er dan coachingsbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten breng jij cases in: situaties waar je in je werk tegenaan bent gelopen. Met behulp van analyse, theorie en oefenen van nieuw gedrag en/of nieuwe gedachten word je op het spoor gezet van effectievere alternatieven. Die ga je vervolgens, na de coachingsbijeenkomst, in je werksituatie toepassen. Zodoende kom je stap voor stap tot een effectiever functioneren.

Een coachingstraject bestaat uit 5 tot 15 bijeenkomsten, van 1 1/2 uur. Het is volledig toegesneden op jouw ontwikkelvraag. Elk traject is een mix van theorie, modellen en praktijk. Buiten de coachingstrajecten zul je intensief moeten oefenen in je eigen werkomgeving. Zodoende blijft het niet bij leuke theorie, maar wordt het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk geïntegreerd en heb je blijvend resultaat.

Instrumenten

  • functionele analyse
  • RET (Rationele      Effectivieits-Training)
  • gesprekstechnieken
  • Roos van Leary      (interactiemodel)
  • Mindfulness
  • Focussen
  • Conflicthanteringsstijlen
  • Feedback geven en ontvangen