loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Assertiviteitstraining

Je mening durven geven, ‘nee’ leren zeggen, voor jezelf opkomen, vragen durven stellen zonder bang te zijn dat je dom overkomt, professioneel boos kunnen worden…dit zijn veel voorkomende thema’s die in de assertiviteitstraining passeren.

Soms ook juist het omgekeerde: dat je juist meer rekening wil leren houden met de ander, minder je mening door wilt drukken, leert te vragen in plaats van te ‘stellen’…….

Telkens gaat het erover om een keuze te maken die goed is voor jou en ook voor je omgeving. Of, als het punt belangrijk genoeg is voor je: die goed is voor jou en dan maar een keer niet voor je omgeving. Of vice versa.

Die keuzes durven maken, die keuzes kúnnen maken en er ook voor staan, dat is het doel van de assertiviteitstraining.

In de assertiviteitstraining gebruiken we diverse invalshoeken:

  • Je lijf leren benutten: om spanning te signaleren, om jezelf letterlijk stevig neer te zetten;
  • Negatieve gedachten opsporen en langzaam losweken, zodat effectieve helpende gedachten daarvoor in de plaats kunnen komen;
  • Actie-reactie communicatiepatronen leren kennen, zodat je uit het patroon kunt stappen als het niet effectief is;
  • Jezelf accepteren met je kwaliteiten en je mindere kanten;
  • Je gevoelens tot je door laten dringen, dus herkennen als je boos bent, teleurgesteld bent en dergelijke en met dat gevoel wat leren doen;
  • En heel veel gedragsoefeningen, zodat je ook daadwerkelijk anders leert handelen.

De training is een combinatie van theorie en praktijk. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door praktische toepassingen. In de loop van de training wordt steeds meer gewerkt met eigen cases van de deelnemers, zodat je het geleerde ook echt gaat toepassen.

De training is een in-companytraining en beslaat 6 x een avond of drie keer een dag met een terugkomdag na een aantal maanden. Tussen de trainingsdagen is een termijn van twee weken tot ongeveer een maand.

Individuele coaching  op assertiviteit is ook altijd mogelijk.