loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Assertiviteitstraining

Je mening durven geven, nee leren zeggen, voor jezelf opkomen, vragen durven stellen zonder de angst om dom over te komen, professioneel boos worden…het zijn zo wat thema’s die in de assertiviteitstraining passeren.

Omgekeerd kan ook: dat je juist meer rekening wil leren houden met de ander, minder je mening door wilt drukken, leert te vragen in plaats van te ‘stellen’…….

Telkens gaat het erom een keuze te maken die goed is voor jou én voor je omgeving. Of, als het punt belangrijk genoeg is voor je: die goed is voor jou en dan maar een keer niet voor je omgeving. Of vice versa.

Die keuzes durven maken, die keuzes kúnnen maken en er ook voor staan, dat is het doel van de assertiviteitstraining.

In de assertiviteitstraining komen diverse aspecten aan bod:

  • Negatieve gedachten leren herkennen en langzaam losweken, zodat effectieve helpende gedachten daarvoor in de plaats kunnen komen;
  • Je lijf leren benutten: om spanning te signaleren, om jezelf letterlijk stevig neer te zetten;
  • Actie-reactie communicatiepatronen leren kennen, zodat je uit het patroon kunt stappen als het niet effectief is;
  • Jezelf accepteren met je kwaliteiten en je mindere kanten;
  • Je gevoelens tot je door laten dringen, dus herkennen als je boos bent, teleurgesteld bent en dergelijke en met dat gevoel wat leren doen;
  • En heel veel gedragsoefeningen, zodat je ook daadwerkelijk anders leert handelen.

De training is een combinatie van theorie en praktijk. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door praktische toepassingen. In de loop van de training zal steeds meer gewerkt worden met eigen cases van de deelnemers, zodat je het geleerde ook echt gaat toepassen.

De training is een in-companytraining en beslaat 6 x een avond of drie keer een dag met een terugkomdag na een aantal maanden. Tussen de trainingsdagen is een termijn van twee weken tot ongeveer een maand.

Individuele assertiviteitscoaching is ook altijd mogelijk.