loopbaanadvies, communicatiecoaching, gedragstraining

Therapie

Therapie is aan de orde, als je zelf – als individu, als stel of als gezin – niet of onvoldoende aan een bepaald vraagstuk uitkomt. Je wilt bijvoorbeeld dat je verleden je nu niet meer in de weg zit, maar merkt toch dat dat niet (helemaal) lukt. Of je relatie loopt vast en het lukt jullie samen niet om dat om te keren. Of je weet al langer dat je bepaalde mensen of situaties uit de weg gaat, en je hebt nu de kracht gevonden het onder ogen te zien en aan te gaan pakken met een therapeut. Of je wordt zo ziek of somber, dat je het niet langer volhoudt. Dan kan therapie uitkomst bieden.

Therapie is voor veel mensen een beladen term. Voor mijzelf was dat ook heel lang het geval. Ik kom uit een complexe gezinssituatie en ik was de enige in ons gezin die het alleen – zonder therapie – had gered. En daarmee hield ik mij staande: “Ik red het wel” werd mijn overlevingsstrategie. Tot ik de moed had verzameld om daar geen genoegen meer mee te nemen en hulp toe te laten. Het heeft me geleerd me kwetsbaar te mogen tonen, steun te mogen vragen, te mogen delen, contact te kunnen maken op het innigste niveau. En dát is rijkdom, dat is het leven ten volle leven! En dat is waar therapie over gaat. Het heeft gemaakt dat ik therapeut ben geworden: om samen met mijn cliënten hun leven te verrijken of leefbaarder te maken.

Het verschil tussen coaching en therapie is dat coaching voornamelijk over je werk gaat en zich vooral op 1 levensgebied toespitst. Meestal wordt het ook door de werkgever betaald. Bij therapie dient het vraagstuk zich meestal in meerdere levensgebieden aan ( bv. doordat je in het verleden gekwetst bent, durf je nu geen relatie aan te gaan, stel je je gereserveerd op in vriendschappen, loop je op je werk tegen communicatieproblemen aan en isoleer je je meer en meer).

De therapievorm waar ik mee werk is IV-therapie: Interactionele Vormgeving. Een moeilijke naam voor een mooie therapievorm, waarbij je vanuit diverse invalshoeken werkt en waarbij je de vraag van de cliënt beziet in zijn context. Je zoekt samen naar dat wat werkt voor hem binnen het grotere geheel van zijn familie of relatie of bv. cultuur. In een traject werken we met gesprekken, oefeningen, observaties, stilte, imaginaties….net waar het hem knelt of wat helpt op dat moment. Geen traject is hetzelfde en per keer zien we wat nodig is.

Je kunt voor diverse klachten bij een IV-therapeut terecht:

– burn-out en stressklachten;

– het vastlopen van je relatie;

– faalangst;

– trauma- en rouwverwerking;

– te veel piekeren of paniekaanvallen;

– omgaan met je verleden;

– zingevingsvraagstukken;

– agressieproblematiek;

– omgaan met ADHD, autisme, ADD, hoogbegaafdheid etc.;

– het vastzitten in destructieve patronen; zelf, in je gezin of in je relatie.

Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen waar cliënten mee komen. Als je twijfelt of jouw vraag past binnen therapie, kun je altijd bellen of mailen. Vaak zit ik in gesprek, dan kun je een voicemail achterlaten en bel ik je zo snel mogelijk terug. Ook kun je alleen een afspraak maken voor een intake en daarna verder kijken.

De individuele behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars deels via de aanvullende verzekering vergoed, ze vallen binnen de complementaire zorg/overige therapieën. Het is altijd van belang om zelf na te gaan hoe dat bij jouw verzekering zit. Relatietherapie en gezinstherapie worden meestal niet vergoed.

We starten altijd met een intakegesprek, waarin we de vragen verkennen en ik een inschatting maak van de passendheid van therapie. Ook dient het als toetssteen of we samen kunnen werken, want de relatie tussen cliënt en therapeut is een belangrijke succesfactor in therapie. Dus daar moet voldoende basis liggen. Pas dan gaan we verder.