Congruens Loopbaanadvies
Congruens Communicatiecoaching
Congruens Gedragstraining
Loopbaanadvies

De gemiddelde mens besteedt tientallen jaren zo'n 8 uur per dag aan 'werken'. Dat is een immense hoeveelheid tijd! Het is dus de moeite waard om te zorgen dat je die tijd goed gebruikt: dat je plezier in je werk hebt en het gevoel hebt dat je zinvol bezig bent.

Dat klinkt simpel, maar het kan om diverse redenen heel erg lastig zijn om uit te vinden wat jou dat plezier en die bevrediging geeft. Als je in deze zoektocht ondersteuning wilt, dan kun je de hulp van een onpartijdige, professionele loopbaanadviseur inroepen. Iemand die je leert hoe je naar het antwoord toe kunt werken. Bij Congruens vind je die begeleiding.

Congruens heeft verschillende loopbaantrajecten:

  • loopbaanadvies: voor wie zich aan het (her)oriënteren is op de voor hem/haar juiste functie;
  • coaching on the job: voor wie vastloopt in zijn/haar huidige functie en daar op een goede manier uit wilt komen - in principe in dezelfde functie;
  • outplacement: voor diegene wiens arbeidscontract beëindigd wordt of is en die op zoek gaat naar een nieuwe functie;
  • Sollicitatietraining: voor diegene die weet waarop hij/zij wil solliciteren maar die nog moet leren hoe dat succesvol kan.

Loopbaanadvies

“Worden wat je bent” is een fascinerend proces. Sommigen zijn in een vak of bedrijf terechtgekomen door toevalligheden of invloeden van derden. Ze hebben niet zelf bewust gekozen en dat kan gaan wringen. 
Of je bent op een punt in je loopbaan beland waar je een keuze moet gaan maken, bijvoorbeeld of je je verder zult gaan specialiseren of meer de management richting op zult gaan. Mensen in een technisch beroep komen vaak voor die keuze te staan, maar ook in andere beroepsrichtingen komen soortgelijke dilemma's natuurlijk voor. 
Andere mensen zijn bijvoorbeeld langzaam aan het vastlopen in hun ontwikkeling. Ze willen graag verder, maar zien niet goed op welke manier. 

Dan kan na een aantal jaren de vraag opkomen of dit het nou is. Om serieus met vragen als “Is dit nu hetgeen ik werkelijk wil?” en “Word ik blij van wat ik doe?” aan de slag te gaan is een grote stap. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt! Er is moed voor nodig om te durven benoemen wat je nu echt wilt, laat staan om het vervolgens ook te gaan realiseren. Moed en eerlijkheid. 

Congruens helpt daarbij. Door indringende gesprekken en tal van gerichte opdrachten krijg je zicht op jouw loopbaanwaarden, -wensen en -mogelijkheden. Zodat je bewust toe kunt werken naar je doel: zinvol en vreugdevol werk.

Een “standaard” loopbaanadviestraject bestaat uit het intakegesprek en ongeveer 6 bijeenkomsten van 
1 ½ uur. In deze bijeenkomsten staan de volgende thema's centraal:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat staat daartoe in de weg?
  • Welke stappen zijn dus nodig om daar te komen waar ik wil zijn?

Aan het einde van het traject heb je een coherent antwoord op bovenstaande vragen, waarmee je vervolgens aan de slag kunt. In meer gecompliceerde trajecten heb je in ieder geval een duidelijk beeld van wat je aanvullend moet doen (bijvoorbeeld therapie, conflictbemiddeling op de werkplek ...) om tot concrete resultaten te kunnen komen.

Na een loopbaanadviestraject kan een sollicitatie training gevolgd worden. 

Instrumenten
  • carrière-waarden
  • unieke kwaliteiten
  • MBTI (persoonlijkheids vragenlijst)
  • biografisch materiaal
  • RET (Rationele Effectiviteits- Training)
  • STAR/SOAR (vraagmethode in selectie gesprekken)
  • brief- en C.V.-analyse
  • oefening van sollicitatiegesprek.
Coaching on the job

Je zit in een functie die bij je past en waar je verder in wilt. En toch loopt het niet zoals je zou willen. Misschien kom je nog niet helemaal uit de verf. Of je vermijdt bepaalde situaties, die wel bij je functie horen. Of er ontstaan conflicten die je op wilt lossen, maar je weet niet hoe. Kortom, het draait nog niet zoals het zou moeten en je wilt daar verandering in aanbrengen.

Het kan ook zijn dat je goed functioneert in je huidige functie, maar extra vaardigheden nodig hebt om toe te groeien naar je volgende functie.

In die situaties is "coaching on the job" de aangewezen weg. Een coach van Congruens analyseert samen met jou de probleemstelling, wat jij anders wilt hebben en waarom dat niet 'spontaan' lukt. De "hickup" kan zitten in jouw gedrag, je gedachten of het gemis aan bepaalde vaardigheden. En natuurlijk ook in een combinatie hiervan.

Aan de hand van deze 'functionele analyse' maken we een ontwikkelplan om te komen tot jouw doel. Gedurende een aantal maanden volgen er dan coachingsbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten breng jij cases in: situaties waar je in je werk tegenaan bent gelopen. Met behulp van analyse, theorie en oefenen van nieuw gedrag en/of nieuwe gedachten word je op het spoor gezet van effectievere alternatieven. Die ga je vervolgens, na de coachingsbijeenkomst, in je werksituatie toepassen. Zodoende kom je stap voor stap tot een effectiever functioneren.

Een coachingstraject bestaat uit 5 tot 15 bijeenkomsten, van 1 1/2 uur. Het is volledig toegesneden op jouw ontwikkelvraag. Elk traject is een mix van theorie, modellen en praktijk. Buiten de coachingstrajecten zul je intensief moeten oefenen in je eigen werkomgeving. Zodoende blijft het niet bij leuke theorie, maar wordt het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk geïntegreerd en heb je blijvend resultaat.

Instrumenten
  • functionele analyse
  • RET (Rationele Effectivieits-Training) 
  • gesprekstechnieken
  • Roos van Leary (interactiemodel)
  • Conflicthanteringsstijlen
  • Feedback geven en ontvangen
Outplacement

Outplacement is een zeer uitgebreid loopbaanadviestraject voor mensen die hun huidige baan - al dan niet gedwongen - gaan verliezen. Het doel is het verwerven van een nieuwe bron van inkomsten: een baan, het starten van een eigen bedrijf of het verwerven van een regeling.

Bij outplacement word je begeleid in het volledige traject van het verlies van je baan tot het inwerken in je nieuwe baan c.q. het opstarten van je eigen bedrijf. Een outplacementtraject beslaat gemiddeld een half jaar tot een jaar. In deze tijd heb je in het begin elke 2 weken een coachingsbijeenkomst; langzaam verschuift de schaal van begeleiding naar zelfwerkzaamheid. Gedurende het gehele traject moet je rekenen op een inspanning van tenminste 20 uur per week. 

Het traject begint met het verwerken van het verlies van je baan, zodat je fris en zonder wrok toekomstige werkgevers tegemoet kunt treden. 

De volgende stap is om in beeld te gaan krijgen wat je met je toekomst wilt. Hiertoe zul je op onderzoek moeten gaan bij en met jezelf: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? 
Je gaat op een rij zetten wat je unieke kenmerken zijn, welke kwaliteiten en vaardigheden je bezit, wat jouw succesverhalen zijn, welke wensen je ten aanzien van werk hebt en welke waarden daarin voor jou van belang zijn. Dit alles leidt tot je persoonsprofiel en je professionele doelstelling.

Met dit profiel en je doelstelling kun je je vervolgens gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Je gaat uitzoeken hoe de markt in elkaar zit en leert de verschillende manieren van benadering: netwerken, open sollicitatiebrieven, schrijven op een advertentie. Eventueel ook het starten van een eigen bedrijf. We helpen je een goede brief en CV te schrijven. En je gaat de marktbenadering ook toepassen in de praktijk. Het doel is immers om tot die nieuwe gewenste professionele doelstelling te komen!

Als je je zo op de markt begeeft, zal dit leiden tot het voeren van sollicitatiegesprekken, het afwegen van aanbiedingen en het onderhandelen over de gewenste zaken. Ook hierin word je begeleid. Je krijgt uitleg over de "do's" en "don'ts" en we gaan (stukken van) het sollicitatiegesprek en onderhandelingen oefenen, eventueel met behulp van video-opnamen.

Als je tot overeenstemming bent gekomen en in je nieuwe baan begint, biedt Congruens je nog 3 coachingsgesprekken aan. Eventuele lastige situaties tijdens de inwerkperiode kun je zo nog bespreken en oefenen. We willen graag dat je goed terechtkomt en blijven je dus begeleiden totdat je je je op je nieuwe plek prettig hebt geïnstalleerd. 

Bovenstaand zijn de chronologische fasen van een outplacementtraject. Het kan in jouw geval anders lopen: wie weet krijg je al een aanbieding op het moment dat je nog aan het bedenken bent wat je wilt. Uiteraard spelen we daar soepel op in en maken we dan als de wiedeweerga een afspraak om je voor te bereiden op dat gesprek.

Alles is en blijft maatwerk.

Instrumenten
  • carrière-waarden
  • unieke kwaliteiten
  • MBTI (persoonlijkheids vragenlijst)
  • biografisch materiaal
  • RET (Rationele Effectiviteits- Training)
  • STAR/SOAR (vraagmethode in selectie gesprekken)
  • marktverkenning
  • brief- en C.V.-analyse
  • oefening van sollicitatiegesprek en onderhandelingen

Sollicitatietraining

Je weet wat je wilt en wat je kunt. Je bent zover dat je wilt gaan solliciteren. Maar hoe doe je dat: je eigen professionele doelstelling bereiken? 

Voor wie op dat punt is beland, is de sollicitatietraining een uitstekend hulpmiddel. Een heel praktische training, waarin je leert een advertentie te analyseren, een goede brief en CV te schrijven en een sollicitatiegesprek te voeren. En ook nog speciale aandacht voor lastige onderdelen, zoalsde eerste indruk, je 'elevator pitch' (binnen een minuut jezelf presenteren), voor jou lastige vragen en vragen die jij kunt stellen.

Een standaard sollicitatietraining ziet er als volgt uit:

sessie 1:     CV, brief, algemene informatie over de sollicitatieprocedure (2 uur)

sessie 2:    Voorbereiding sollicitatiegesprek, eigen kwaliteiten en vaardigheden, type vragen, de                              STAR-methodiek (2 uur)

sessie 3:    Het oefenen van en feedback krijgen op het voeren van een sollicitatiegesprek, eventueel met                  video-opnamen (3 uur). 

Ook voor de sollicitatietraining geldt dat er onderdelen te volgen zijn of dat hij aangepast kan worden aan de individuele wensen.


Noloc erkend loopbaanprofessionals, ingeschreven in het CRKBO

Congruens © 2011